Rättviks konsthall 
Ylva Ceder, Confluence, 9 juni–9 september
Bilrelaterat, 16 juni–16 september

No Compulsion, 2016, oil on birch panel. ©Ylva Ceder/Bildupphovsrätt. Courtesy Wetterling Gallery och Sätergården, Vikarbyn ©Rättviks bildarkiv

I Ylva Ceders målningar möts vi av aktuella frågeställningar kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte. I serien Confluence hämtar hon motiv från gårdar i Hälsingland och Dalarna samt medeltida kyrkor i Uppland. Väggmålningarna och dekorationerna i de ursprungliga miljöerna byter hon ut till mönster och bilder från Mellanöstern. Ceders nya och modiga grepp gör hennes målningar oerhört viktiga och intressanta i en tid då det talas mycket om kulturella identiteter, och vi samtidigt ser en protektionism på framfart som förnekar en lång tradition av kulturellt utbyte, framför allt med Mellanöstern. Till utställningen hör en katalog med text av Ola Larsmo, författare till Swede Hollow (2016). Utställningen visas i samarbete med Wetterling Gallery.

I entréhallen visas utställningen Bilrelaterat, en fotoutställning med kända och okända fotografer ur Rättviks bildarkivs gömmor samt modellbilar i skala 1:43 och 1:18 från Leif Tappers samling. Under vecka 30 och 31 live-målar Laggar Jan Tigerstrand en jänkare i naturlig storlek. Bilmotivet kommer att finnas till försäljning som torrnålsgravyr.
 

Rattviks_kommun_logo

Storgatan 2, Rättvik
Mån–tors kl 11–19, fre 11–16, lör 11–14, sön 13–16
Vernissage Confluence 9/6 12–14
www.rattvik.se/kultur