Mora

Zornmuseet

ZORN OCH CARL LARSSON
Konst & vänskap, 30 maj–1 september

För 100 år sedan gick Carl Larsson ur tiden. Det uppmärksammar Zornmuseet i en utställning där Sveriges två konstnärsgiganter möts – Anders Zorn och Carl Larsson.

 

Efter Carl Larssons död 1919 skrev hans hustru Karin till Anders Zorn: ”Ja, en sådan konstnärskamrat som du varit för Carl är väl enastående i konsthistorien.” Zorn och Larsson träffades när de båda gick på Konstakademien i Stockholm och kom att utveckla en djup vänskap och hyste stor respekt och beundran för varandras konst. De festade tillsammans, skämtade i brev och bilder med varandra och talade öppenhjärtigt om sina med- och motgångar. Zorn kallade Carl Larsson för ”linjens mästare”, medan Zorn i sin väns ögon var den som ”målar bättre än någon annan”.

 

Utställningen följer konstnärernas vänskap genom brev, konstverk och vängåvor. Här finns kända porträtt, humoristiska karikatyrer, och några av Carl Larssons idylliska scener från Sundborn. Här visas även de båda konstnärernas skildringar av dalfolk och dalamiljöer; få har ju mer än de bidragit till vår romantiska bild av Dalarna.

ZORNMUSEET
Vasagatan 36, Mora
Öppet mån–sön 9–17
Tel 0250-59 23 10
zorn.se

Bilder_1280x73511