Sundborn

Konsthallen Kvarnen

Ernst Billgren
Den okände Carl Larsson
24 juni–23 augusti

Carl Larsson – vår kanske mest folkkäre konstnär som kommit att förknippas med munterhet, familjeidyll och kakburksdekorationer. Men det är inte hela bilden. Det finns en annan och mer okänd Carl Larsson – en mångfacetterad person präglad av barndomens brutala fattigdom, förlusten av en familj och en väldig hunger att nå ett erkännande som konstnär. Han anammade nya ideal och skapade själv trender, och hamnade ofta i konflikt med den som inte delade hans åsikt eller som ställt sig i hans väg. Begåvad, men också besvärlig.
 
Ernst Billgren betraktar sin konstnärskollega och vet att det inte finns något lättvunnet eller lättsinnigt ens i ett rart sommarmotiv. Att komma på det som ännu inte finns är en brutal process där varje kunskap och nyskapelse är oerhört svår att erövra. Den som betraktar ett verk utan att beakta personen bakom förstår sällan vad hon tittar på.

 
Utställningen Den okände Carl Larsson ger berättelsen om hela Carl Larsson och vad som faktiskt krävdes för att skapa en av våra största konstnärer.

KONSTHALLEN KVARNEN
Kvarnbacksvägen, Sundborn
Öppet alla dagar kl 12–15 (obs! eventuellt förlängda öppettider, se hemsidan)
carllarsson.se/konsthallenkvarnen
facebook.com/konsthallenkvarnen
instagram: konsthallenkvarnen

DAT_2020 6